Redenen om te kiezen voor Daisy i.p.v. voorleessoftware

Hoewel voorleessoftware, zoals Kurzweil 3000, over méér mogelijkheden beschikt dan een daisyspeler, kunnen er toch redenen zijn om een daisyspeler te kopen/dowloaden.

  • Daisyspelers maken gebruik van menselijke stemmen, in tegenstelling tot voorleessoftware, waar synthetische stemmen worden gebruikt. Sommige mensen kunnen niet goed wennen aan synthetische stemmen. Het zijn tóch computerstemmen, die wat monotoner klinken en sommige woorden verkeerd uitspreken. Synthetische stemmen hebben moeite met het leggen van goede accenten in woorden en zinnen.
  • Zolang iemand in het basis- en voortgezet onderwijs zit, zijn de meeste schoolboeken beschikbaar bij Dedicon. Het is wel handig even na te gaan of een bepaalde titel (of druk) beschikbaar is. Ná het voortgezet onderwijs zijn er geen ingesproken studieboeken meer.
  • Als iemand met dyslexie voornamelijk leesboeken met auditieve ondersteuning wil lezen , dan is de daisyspeler ideaal. Het is absoluut af te raden om leesboeken te laten voorlezen door een voorleesprogramma. De stemmen zijn om bovengenoemde redenen niet geschikt om lang naar te luisteren.
  • Heeft een dyslecticus alleen moeite met lezen (hetgeen overigens niet vaak voorkomt), dan is de schrijfondersteuning door voorleessoftware niet nodig. Omdat daisyspelers alleen ondersteunen bij het lezen, zijn daisyspelers een prima hulpmiddel.
  • Heeft iemand met dyslexie beperkte financiële middelen, dan kan de gratis daisyspeler AMIS uitkomst bieden. Het lenen van leesboeken is gratis. Voor schoolboeken betaalt men 4,50 per boek per schooljaar. Veel scholen vergoeden deze kosten; vraag dit bij de eigen school na.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.