Project Taalvaardigheid PO-VO

Taalvaardigheid PO-VO is een project dat tot doel heeft de samenwerking tussen primair en secundair onderwijs te verbeteren, waar het leerlingen betreft die taalproblemen hebben, meer specifiek leerlingen met ernstige lees- en spellingproblemen en minder sterk ontwikkelde executieve functies.

Binnen het project zitten enkele basisscholen uit de gemeente Echt en een grote brede middelbare school in deze gemeente (Connect College).

Het is de bedoeling dat de begeleiding van dyslectische leerlingen in het PO en VO wordt geoptimaliseerd door het hanteren van goede remediërende, compenserende en dispenserende maatregelen. 

De samenwerking tussen PO en VO bestaat eruit dat de werkgroepen binnen het project bestaan uit vertegenwoordigers van de scholen. Samen proberen ze de overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs te vergemakkelijken door goede overdracht, het opstarten van begeleiding in het basisonderwijs, die in het voortgezet onderwijs voortgezet wordt.

Wat betreft compenserende software streven we ernaar om binnen dit project één softwarepakket te kiezen zodat een doorgaande lijn mogelijk is. Kinderen en leerkrachten op de basisschool leren goed met één programma omgaan. Met de vaardigheden die de kinderen, leerkrachten en ouders daar verworven hebben, kunnen ze ook aan de slag in het voortgezet onderwijs. We vinden het daarnaast van belang om leerlingen in te schakelen als ‘maatjes’, zodat een ervaren leerling gekoppeld wordt aan een ‘nieuwe’ leerling. In hoeverre leerlingen van het VO ook ingezet gaan worden in het basisonderwijs (als voorlichter), gaan we nog onderzoeken.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.