Sprint Plus

Sprint (Plus) is een omvangrijk voorleesprogramma. Het biedt zowel hulp bij lezen, schrijven als studeren. Sprint (Plus) is in verschillende prijsklassen leverbaar. De goedkoopste versie (Sprint) beschikt niet over de mogelijkheid om teksten te scannen en leest teksten voor in Nederlands en Engels.  De duurste variant kan teksten scannen, woorden vertalen, bovendien Frans en Duits lezen. De ingebouwde scanmodule is goed en maakt weinig herkenningsfouten. De originele pagina-opmaak blijft volledig behouden, waardoor het gedrukte boek niet meer noodzakelijk is.

Sprint (Plus) is gemakkelijk te bedienen. Onderaan de pagina staat een grote knoppenbalk met de voornaamste bedieningsmogelijkheden; deze knoppenbalk is naar wens aan te passen. Dit is vooral gemakkelijk bij jonge en onervaren gebruikers.

Sprint leest teksten voor in twee talen (Nederlands, Engels); Sprint Plus in vier talen. Alle talen beschikken over twee of drie voorleesstemmen, zodat de gebruiker een stem kan kiezen die hij of zij prettig vindt. De tekst wordt voorgelezen met een enkele meeleescursor. In de praktijk betekent het dat het voorgelezen woord een blauwe kleur krijgt. Zodra een woord wordt uitgesproken, springt de meeleescursor mee. Hierdoor blijft de gebruiker ‘bij de les’. Sprint (Plus) leest niet alleen gescande teksten voor. Uiteenlopende bestandsformaten (bv. Word-bestanden) zijn leesbaar. Bovendien kan Sprint (Plus) internetteksten voorlezen.

Sprint (Plus) heeft een eigen tekstverwerker die beperkte opmaakmogelijkheden heeft. Daarnaast is het mogelijk Sprint te integreren in Word, zodat alle opmaakmogelijkheden van dat programma beschikbaar zijn. De kracht van de eigen tekstverwerker schuilt erin dat de getypte tekst voorgelezen wordt, dat spellingcontrole plaatsvindt (speciaal ontwikkeld voor dyslectici; hierdoor is de hulp uitvoeriger dan bij reguliere spellingcontroleprogramma’s) en dat woordvoorspelling mogelijk is. Sprint Plus maakt gebruik van ‘slimme’ woordvoorspelling. Die voorspelt niet alleen op basis van de ingetikte letters, maar ook op basis van hetgeen de schrijver misschien bedoelt te schrijven. Als de schrijver het begin van concentratie fonetisch schrijft (bv. konsen..), dan zal de woordvoorspeller toch ook de suggestie concentratie doen. Tenslotte bestaat de mogelijkheid om bij homofone woorden (bv. hij-hei, ligt-licht) steun te krijgen bij het schrijven. Bij Sprint (Plus) gebeurt die ondersteuning vaak met plaatjes en duidelijke voorbeeldzinnen. Heel handig is dat werkboeken gemakkelijk ingevuld kunnen worden. Na het invullen kunnen de vragen en antwoorden echter niet doorlopend worden gelezen. Qua schrijfondersteuning is Sprint (Plus) momenteel duidelijk het meest superieure programma!

Naast de lees- en spellingfuncties beschikt Sprint (Plus) over een aantal studiehulpen: het programma beschikt  over een samenvatfunctie: zelf gemarkeerde woorden en zinnen kunnen uit de tekst gelicht worden en in een nieuw document geplaatst worden. Een verklarend woordenboek en vertaalwoordenboeken zijn separaat aan te schaffen, als uitbreiding van het programma.

Samenvattend is het een zeer gebruiksvriendelijk programma dat goede ondersteuning biedt bij lezen, schrijven en studeren. De prijs van het programma neemt een middenpositie in; het zit tussen Kurzweil en Claroread/L2S (prijzen: zie www.lexima.nl). Veel basis- en middelbare scholen bieden het programma aan aan hun dyslectische leerlingen. Hierdoor besparen ouders veel kosten. Tot het eind van de middelbare school zijn heel veel boeken gescand beschikbaar via Dedicon. Ook de huurkosten van deze boeken worden meestal door scholen vergoed. Het loont dat na te vragen op school.