L2S

L2S is van oorsprong een Deens voorleesprogramma. Het is opgekocht door de Deense overheid, die er belang in had om betaalbare software voor dyslectische mensen beschikbaar te stellen. Na een opmars in Denemarken is het o.m. vertaald naar het Nederlands. Het is het goedkoopste voorleesprogramma dat op de markt is. Als het programma wordt opgestart verschijnt een kleine werkbalk boven de programma’s (bv. Word en Chrome). Tekst kan worden geselecteerd en voorgelezen. De basisversie van het programma biedt twee Nederlandse stemmen aan. Voor een bedrag van €30,00 is uitbreiding naar een andere taal mogelijk, bijvoorbeeld Engels, Frans, Duits of Spaans. Sinds enige tijd is een scanoptie ingebouwd, zodat de gebruiker eigen teksten kan scannen. Uiteraard is het mogelijk om ook de schoolboeken van Dedicon voor te laten lezen. Hiervoor wordt, zoals bij alle voorleesprogramma’s, €4,50 per schoolboek per jaar in rekening gebracht. Zoals bij alle voorleesprogramma’s het geval is, wordt de voorgelezen tekst gemarkeerd met een enkele of dubbele voorleescursor. Het leestempo kan naar wens worden aangepast.

Naast de voorleesfunctie biedt L2S schrijfondersteuning. Deze bestaat uit een eigen spellingcontrole, woordvoorspelling, homofonenhulp en het voorlezen van de geschreven teksten. Omdat het programma ingebed wordt in bv. Word, kan ook de spellingcontrole van dit programma worden gebruikt. Homofonenhulp is volgens de makers wel aanwezig, maar deze is zeer beperkt (zie hieronder).

In vergelijking met de andere voorleesprogramma’s is L2S vrij goedkoop. Het beschikt niet over een eigen tekstverwerker, maar maakt gebruik je eigen tekstverwerker. Dat is handig, omdat op die manier alle opmaakmogelijkheden beschikbaar zijn, die de tekstverwerkers van Sprint en Kurzweil niet bezitten. De knoppenbalk van L2S is overzichtelijk en dat zorgt voor gebruiksgemak. Minder frequente opties van het programma zijn verborgen in het instellingenmenu. Prettig is dat het voorlezen van kleine foto-PDF-teksten, gemakkelijk toegankelijk is, middels de ‘Plaatjeslezer’. De woordvoorspelling werkt op basis van ingetikte letters, maar ook op basis van hetgeen de schrijver misschien bedoelt: zo wordt het ingetikte woord ‘konsentratie’ toch goed voorspeld als ‘concentratie’. Het programma claimt dat homofonenhulp aanwezig is, maar dit wordt niet goed waargemaakt. Weliswaar worden homofonen gemarkeerd in de voorspellijst, maar er wordt geen alternatieve spelling aangereikt. Evenmin wordt de betekenis van dat woord uitgelegd, zodat de gebruiker kan kiezen wat hij moet schrijven. Oudere leerlingen en volwassenen zullen waarschijnlijk minder behoefte hebben aan homofonenondersteuning. Homofonen zijn meestal hoogfrequente woorden, die na verloop van tijd ook door de meeste dyslectici goed gespeld worden. Kortom: L2S is een heel betaalbaar voorleesprogramma dat teksten goed voorleest, maar minder schrijfondersteuning biedt dan bv. Sprint, ClaroRead en Kurzweil 3000.