Kurzweil 3000

Kurzweil is het meest omvangrijke voorleesprogramma. Het biedt zowel hulp bij lezen, schrijven als studeren. Kurzweil is in verschillende prijsklassen leverbaar. De goedkoopste versie beschikt niet over de mogelijkheid om teksten te scannen. De duurste variant kan teksten scannen en voorlezen. De ingebouwde scanmodule is sterk ontwikkeld en maakt weinig herkenningsfouten. De originele pagina-opmaak blijft volledig behouden, waardoor het gedrukte boek niet noodzakelijk is.

Kurzweil is gemakkelijk te bedienen, maar het is mogelijk dat de beginnende gebruiker even de weg kwijt raakt, omdat er zoveel mogelijkheden zijn. Het mooie van Kurzweil is dat de knoppenbalk aangepast kan worden, zodat alleen de functies in beeld zijn, die de gebruiker nodig heeft. Dit is vooral gemakkelijk bij jonge en onervaren gebruikers.

Kurzweil leest teksten voor in vier talen (Nederlands, Engels, Duits, Frans). De meest voorkomende talen beschikken over twee of drie voorleesstemmen, zodat de gebruiker een stem kan kiezen die hij of zij prettig vindt. De tekst wordt voorgelezen met een tweekleurige meeleescursor. In de praktijk betekent het dat de voorgelezen zin een gele achtergrondkleur krijgt en het voorgelezen woord een groene kleur. Zodra een woord wordt uitgesproken, springt de meeleescursor mee. Hierdoor blijft de gebruiker ‘bij de les’. Kurzweil leest niet alleen gescande teksten voor: zeer uiteenlopende bestandsformaten (bv. Word- en PDF-bestanden) zijn leesbaar. Bovendien kan Kurzweil internetteksten voorlezen.

Kurzweil heeft een eigen tekstverwerker die echter beperkte opmaakmogelijkheden heeft. De kracht van de tekstverwerker schuilt er echter in dat de getypte tekst voorgelezen wordt, dat spellingcontrole plaatsvindt en woordvoorspelling mogelijk is. Ook bestaat de mogelijkheid om bij homofone woorden (bv. hij-hei, ligt-licht) steun te krijgen door middel van voorbeeldzinnen. Heel handig is dat werkboeken gemakkelijk ingevuld kunnen worden. Na het invullen kunnen zowel de vragen als antwoorden doorlopend worden gelezen. De schrijfondersteuning van Kurzweil is iets minder sterk dan bij Sprint. Dat programma richt zich iets meer op de jonge gebruiker; het maakt bijvoorbeeld gebruik van illustraties.

Naast de lees- en spellingfunctie beschikt Kurzweil over een aantal studiehulpen: het programma beschikt over een verklarend woordenboek, synoniemenwoordenboek en vertaalwoordenboeken van de voorleestalen. Door dubbel te klikken op een lastig woord kan het vertaald of verklaard worden. Sinds enige tijd kunnen hele stukken tekst vertaald worden. Kurzweil maakt hiervoor gebruik van Google Translate. De vertaalde tekst is niet altijd fraai, maar meestal wel functioneel. Verder beschikt Kurzweil over een samenvatfunctie, een mindmapprogramma en schrijfhulpen. Deze laatste functie geeft bijvoorbeeld aan hoe een zakelijke brief moet worden opgesteld.

Samenvattend is het een zeer omvangrijk programma dat goede ondersteuning biedt bij lezen, schrijven en studeren. Het programma is niet goedkoop (prijzen: zie www.lexima.nl). Veel middelbare scholen en beroepsopleidingen bieden het programma aan aan hun dyslectische studenten. Hierdoor besparen studenten en ouders veel kosten. Tot het eind van de middelbare school zijn heel veel boeken gescand beschikbaar via Dedicon. Ook de huurkosten van deze boeken worden meestal door scholen vergoed. Het loont dat na te vragen op school.