Daisylezer

Daisylezer is een gratis app van de Stichting Passend Lezen. De app is in staat om gesproken boeken voor te lezen. De app is te downloaden voor apple en android. Daisylezer speelt gesproken daisyboeken af op een telefoon of tablet. Er is dan geen aparte daisyspeler meer nodig. De app kan zowel boeken van Passend Lezen downloaden als streamen. Passend Lezen beschikt over een zeer groot bestand met verhalende en informatieve boeken. De boeken worden met mensenstemmen voorgelezen. De gebruiker kan het leestempo verhogen en verlagen, zodat het past bij de gebruiker. De gebruiker heeft verder de mogelijkheid om te nagiveren door het boek (bv. direct springen naar de juiste pagina of het juiste hoofdstuk). Er kunnen bladwijzers aangemaakt worden, zodat belangrijke stukjes tekst later nog eens beluisterd kunnen worden.

App DaisylezerOm met deze app te kunnen werken, zal de gebruikers eerst een account moeten aanmaken op de website van Passend Lezen. Bij het aanmaken ervan moet de gebruiker aangeven dat hij/zij een leesbeperking heeft. Voor mensen met dyslexie is het lenen van de gesproken boeken gratis; voor niet-dyslectici gelden abonnementskosten.

Het is belangrijk te vermelden dat daisyboeken audioboeken zijn: de gebruiker hoort uitsluitend de tekst van het boek. In tegenstelling tot voorleesprogramma’s is de tekst van het boek dus niet zichtbaar. Wil de gebruiker meelezen, dan zal hij over gedrukte boek moeten beschikken. Het voordeel van meelezen en luisteren is overigens dat de leesvaardigheid van de gebruiker verbetert. Het argument dat de gebruiker er lui van wordt, gaat zeker niet op!

Voor- en nadelen

Deze app is gratis. Er hoeft geen dure daisyspeler aangeschaft te worden. Ook het lenen van daisyboeken is voor dyslectici gratis.  Het fijne van daisyboeken is dat ze door mensen ingesproken zijn. Ze klinken veel natuurlijker; het melodisch, dynamisch en temporeel accent van de gesproken boeken komt meer overeen met de gesproken taal. En dat is m.n. bij verhalende boeken van zeer groot belang! Voorleesprogramma’s, zoals bv. Kurzweil en Sprint, zijn niet geschikt om verhalende boeken voor te lezen! Doordat deze app ook op een telefoon past, is geen dure daisyspeler meer nodig; de meeste mensen beschikken al over een smartphone. Daisyboeken kunnen nu overal beluisterd worden; in bed, op het strand, in de bus..

Het navigeren binnen een boek is lastiger dan bij voorleesprogramma’s, omdat de tekst niet zichtbaar is, maar in feite is dat bij verhalende boeken minder belangrijk. Als daisyboeken gestreamd worden moet steeds een wifi-verbinding aanwezig zijn om te voorkomen dat dure datategoeden verbruikt worden. Het is dan ook aan te raden de boeken steeds te downloaden. Langdurig gebruik op een telefoon kan ertoe leiden dat de accu voor het einde van de dag leeg is.

Gebruikerservaringen

Verhalende boeken en lange teksten zijn het best te beluisteren met menselijke stemmen. Daisyboeken verdienen dan ook duidelijk de voorkeur. Daisylezer kan goed gebruikt worden naast de voorleesprogramma’s, die weer hun eigen voordelen hebben. Daisylezer kan de motivatie voor lezen weer doen toenemen, omdat een hele wereld van gedrukte boeken toegankelijk wordt. Het kan mensen die niet graag lezen, door hun handicap, toch weer aan het lezen krijgen! Leeskilometers maken is een goed middel om de leesvaardigheid, maar ook de woordenschat  en algemene ontwikkeling te stimuleren. Deze app is daarom van harte aan te bevelen!

Hieronder tenslotte een wervend filmpje over passend lezen: